Lär dig mer om våra ingredienser från A till Ö.

 

 

 

Oljor

 

 

ARGANOLJA (eko)

INCI: Argania spinosa kernel oil

Arganoljan är en utmärkt olja för torr hud. Den är idealisk för hudområden med eksem. Vida omtalad för att vara en fantastisk

hårolja används arganoljan för att skydda, vårda och stärka håret.

JOJOBAOLJA (eko)

INCI: Simmondsia chinensis seed oil

Denna är en olja med vaxliknande egenskaper och hög koncentration av omega 9. Omega 9 är en fettsyra som hjälper till att

stärka hudbarriären vilket i sin tur motverkar att huden förlorar fukt. Det som gör jojobaoljan så unik är att den är kompatibel

med huden. Genom det ger den en djup absorption och en balanserande effekt. Jojobaolja verkar mjukgörande, smörjande och

motverkar torr hud. Oljan passar alla hudtyper. Den balanserande effekten gör den lämplig för både torr och fet hud. Jojobaolja

absorberas snabbt och lämnar inte en fet hinna på huden.

 

KOKOSOLJA (eko)

INCI: Cocos nucifera oil

Oljan tas snabbt upp av huden och ger en fin lyster. Den höga koncentrationen av mättade fettsyror hjälper huden att bevara

fukt och motverkar uttorkning. Kokosoljan innehåller mineraler och vitaminer, bland annat antioxidanten vitamin E. Den har även

ett naturligt skydd mot solens strålar.

 

MANDELOLJA (eko)

INCI: Prunus amygdalus sativa kernel oil

Mandeloljan är en mild och mjukgörande olja. Den rekommenderas särskilt till exempelvis känslig hud och babyvård. Torr, spröd

och sträv hud blir smidig igen och oljan kan lindra vid hudinflammationer och klåda.

 

MOROTSEXTRAKT (eko)

INCI: Daucus carota linn

Morotsoljan ger huden en vacker lyster. Extraktet innehåller provitamin A som till exempel α-, β- och γ-karoten, samt lykopen.

Dessa växtämnen, som kroppen ombildar till A-vitamin, är mycket effektiva antioxidanter. De skyddar huden mot skador som

orsakas av solljus och är därför vanliga i anti-age-produkter.

NYPONFRÖOLJA (eko)

INCI: Rosa rubiginosa seed oil

Ekologisk kallpressad nyponfröolja tas snabbt upp av huden. Oljan är rik på A-vitamin, som verkar antioxidant och hjälper till att

bibehålla hudens elasticitet och lyster. Fleromättade essentiella fettsyror, med exceptionellt hög andel omega 3 (alfa-linolensyra),

stärker och reparerar hudens barriärskikt.

 

 

 

 

Vax & fett

 

BIVAX (eko)

INCI: Cera flava

Bivax skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten samt bevarar värme och fukt. Det lugnar även irriterad hud som får

ro under vaxskyddet. Samtidigt mjukar det upp torra och nariga hudpartier. Bivaxet har läkande egenskaper.

 

SHEASMÖR (eko)

INCI: Butyrospermum parkii

Sheasmörets feta yta skyddar mot väder, vind, irritation och är en fuktbevarare. Hudläkningen påskyndas om du smörjer dig

med smöret. Använd det till torr, narig, fjällig och sprucken hud såväl som till småsår, eksemhud och solsveda. Sheasmör har

en naturlig solskyddsfaktor.

 

SOJAVAX (eko)

INCI: Glycine soy wax

Ett rikt skyddande och återfettande vax. Sojavaxet vi använder är GMO-fritt vilket innebär att det inte är genmanipulerat.

 

 

 

 

Aktiva & övriga ingredienser

 

 

ACETT

INCI: Dehydroacetic acid sodium salt

Dehydroättiksyran är ett vitt, svagt surt pulver. Dess breda spektrum verkar mot olika mikroorganismer. Acett är ett konserveringsmedel som kan användas i alla typer av hud- och hårvårdsprodukter. Det är inte giftigt, irriterande eller allergiframkallande.

 

ALOE VERA HYDROLAT (eko)

INCI: Aloe barbadensis leaf juice

Aloe Vera juice används för att balansera fet hy, motverka finnar, minska rödhet och irriterad hy samt för att lindra rosacea och brännskador. I våra produkter byter vi ut vatten mot det effektiva aloeverahydrolatet.

 

ALOE VERA PULVER (eko)

INCI: Aloe barbadensis leaf powder

Aloe Vera är en mycket populär ingrediens i hudvårdsprodukter då den innehåller en mångfald av hudvårdande ämnen. Den verkar lugnande, dämpar klåda och sveda. Inte nog med det så verkar den även antiinflammatoriskt, antioxidant och cellförnyande. Aloe Veran ökar hudens förmåga att hålla fukt även på lång sikt. Dessutom innehåller Aloe Verans sammansättning många bioaktiva ämnen inklusive vitaminer, mineraler och enzymer. Se den även som en bra källa till antioxidanter som zink och vitamin C och E.

 

BALSAMEMULGATOR = STEARINSYRA

INCI: Stearic acid

Balsamemulgator är en fettsyra som binder olja/vatten. Den är lätt att skölja ur och gör håret mjukt och lätt att kamma ut utan att tynga ner det. Samtidigt förhindrar fettsyran statisk elektricitet. Denna produkt är biologiskt nedbrytbar.

 

BIKARBONAT

INCI: Sodium bicarbonate

Bikarbonat motverkar dålig lukt vilket gör att den kan användas till hygienprodukter som t ex naturlig deodorant, tandkräm och munvatten. Den har ett högt pH-värde (alkaliskt) som neutraliserar syra och fungerar därför även bra som rengöringsmedel.

 

D PANTENOL

INCI: Panthenol

Pro B5-vitamin (pantotensyra). Det används som fuktbindare men verkar också återuppbyggande på celler och hår i hårvårdsprodukter, krämer och lotioner. D pantenol är bra vid klåda och smärre hudskador.

 

DESTILLERAT VATTEN

INCI: Aqua

Destillerat vatten är vatten som genom destillation har gjorts mycket rent från lösta och uppslammade ämnen såsom metallsalter och mikroorganismer som finns i vanligt odestillerat vatten. Destillering innebär att vattnet kokas och övergår till en ångfas varefter ångan kondenseras ner i ett rent kärl.

 

E-VITAMIN NATURLIGT

INCI: Tocopherol

E-vitaminet verkar fuktighetsbevarande och hjälper hudcellerna att motstå skador av fria radikaler och solljus. Dess antioxidanta egenskaper innebär även att produkters hållbarhetstid förlängs genom att vegetabiliska oljor bevaras längre från att oxidera.

E-vitaminen är utvunnen ur ekologiskt odlad och GMO-fri soja (se mer info under sojaprotein och/eller sojvax).

FETTVAX

INCI: Cetyl alcohol

Cetylalkohol är en vegetabilisk fettalkohol som tillverkas av vegetabiliska fettsyror. Trots att namnet innehåller ”alkohol” så verkar den inte uttorkande på huden eftersom cetylalkohol har helt andra egenskaper än etanol. Cetylalkohol tas inte upp av huden utan lägger sig ovanpå och skyddar huden samtidigt som den motverkar fuktförlust. I skönhetsprodukter används cetylalkohol i huvudsak som en konsistensgivare för att ge fasthet och stadga åt krämer, lotioner och balsam.

 

FRANKINCENSE

INCI: Boswellia carterii oil

Frankincense är antiinflammatorisk, milt antiseptisk och sammandragande.

 

GLYCERIN

INCI: Glycerin

Glycerin, även känt som glycerol, är en effektiv fuktgivare som är lämplig för alla hudtyper. Den binder fukt till de yttersta hudlagren genom att ta upp fukt från omgivningen och luften. Vegetabilisk glycerin utvinns ur vegetabiliskt fett (i vårt fall från kokosnöten). Det är en vanlig ingrediens i alla former av hudvård; krämer, serum, rengöring, fuktspray, tvål, schampo och balsam.

 

GUARMJÖL (eko)

INCI: Cyamopsis tetragonolobus

Det används främst till mat som stabilisator och förtjockare till dressingar, desserter, soppor och marmelad m.m. Om guarmjölet används i hud- och hårvårdsprodukter har det en förtjockande effekt och motverkar statisk elektricitet och flygigt hår. Du får ett mjukt och smidigt hår.

 

HYALURONSYRA

INCI: Hyaluronic acid

Hyaluronsyran vi använder utvinns ur växter.

Trots det vilseledande namnet är hyaluronsyra faktiskt ingen syra utan en sockermolekyl som finns naturligt i kroppen och kan bära vatten upp till 1.000 gånger sin egen vikt. När vi föds är mängden av hyaluronsyra i kroppen som störst men ålder och exponering för UV-ljus gör att den, och fukthalten, minskar. Använd den för att minska synliga linjer och rynkor samt för att fylla på hudens fuktdepå.

 

KOLLOIDALT SILVER

INCI: Colloidal silver

Kolloidalt silver bygger på absolut rent vatten och renaste finsilver (99.99%). Det är en vattendesinficeringsprodukt som effektivt dödar bakterier, svampar, virus och encelliga protozoer av typen amöbor och plasmodium.

 

LAURETHSULFAT

INCI: MIPA-Laureth Sulfate & Cocoamidopropyl Betaine

En skummande rengöringsprodukt som framställs av kokosolja och palmfett.

 

LIPOTENSID

INCI: MIPA-Laureth Sulfate, Laureth-4, Cocoamide DEA

Lipotensid är en blandning av olika tensider som är hopsatta för att kunna användas i badpreparat med högt innehåll av oljor och fetter. Den innehåller bland annat kokosolja.

 

MJÖLKSYRA

INCI: Lactic acid

Vegetabilisk mjölksyra 80% framställs genom jäsning av sockerbetor. Mjölksyra är en alfahydroxisyra (en så kallad AHA) som har många bra funktioner i hudvård. Den är en del av överhudens egen naturliga "fuktighetsfaktor" (NMF) som drar fukt till sig. Mjölksyra fungerar alltså som en fuktighetsgivare genom att den binder fukt till huden.

 

MSM

INCI: MetylSulfonylMetan

MSM är en produkt som förstärker vårt yttre genom att bland annat göra huden mjukare. MSM ger tillskott av metyl och organiskt bundet svavel som hjälper kroppen att reparera sig på cellulär nivå. MSM gör naglar och hår starkare och mer levande samtidigt som det dämpar eventuella allergiska reaktioner orsakade av föda, pälsdjur, damm och pollen. Svavel är en av kroppens viktigaste makromineraler och stödjer mer än hundra olika processer.

 

NYPONFRÖPULVER (eko)

INCI: Rosa affinis fubiginosa

Detta är ett milt och naturligt peelingämne för ömtålig hud i ansiktet.

 

OLIVÅTERFETTNING (OXYPON)

INCI: Oliveoil Peg-10 Esters

Olivåterfettningen är framställd av olivolja. Den är ett återfettningsmedel för bland annat schampo och flytande tvål. Vid användning av det motverkas uttorkning av huden.

POTATISSTÄRKELSE (eko)

INCI: Solanum tuberosum starch

Potatisstärkelsen är en typ av stärkelse som utvinns ur potatis. Den används för att absorbera fukt eller fett från hudytan.

 

RÅSOCKER (eko)

INCI: Raw sugar

Råsocker använder vi till att skrubba huden mjuk och smidig med. Det torkar inte ut huden.

SOCKERTENSID

INCI: Decyl glucoside & Cocoamidopropyl Betaine

Den är effektivt rengörande men ändå hudvänlig och framställs av majs och kokosfett. Sockertensid är den vanligaste tensiden i ekologisk hud- och hårvård då den är helt nedbrytbar och miljövänlig.

 

Sojaprotein

INCI: Hydrolized soy protein

Detta är ett näringsrikt och aktivt ämne från sojabönan. Sojaproteinet vi använder är GMO-fritt vilket innebär att det inte är genmanipulerat. Proteinet ökar cellförnyelsen i hudcellerna och ger näring åt dem genom aminosyror.

Det innehåller även mineralsalter och peptider som ökar den fuktighetsbevarande processen på hudytan och ger en anti-age-verkande effekt. Därmed ger den mer "liv" till hudcellerna och revitaliserar huden samt verkar närande och skyddande.

 

TEA TREE HYDROLAT (eko)

INCI: Melaleuca alternifolia

Tea Tree vatten fungerar som ett renande och antiseptiskt ansiktsvatten på oren, fet och/eller problemhy. Speciellt användbart är det på oljiga hudtyper och direkt på blemmor.

 

VEGETAL

INCI: Cetearyl glucoside

Vegetal är ett fett som framställs av kokos. Om detta tillsätts i krämer och lotioner blir konsistensen fastare och man kan blanda ihop vatten och fett till en emulsion.